نقد و بررسی بازی A WAY OUT ( یک راه خروج )
در این مقاله قصد داریم بازی A Way Out را معرفی کنیم. در این بازی دو شخصیت وجود دارند. حتی میتوانید این بازی را دونفره و همزمان با یک مانیتور، پیش ببرید. در عین حال، وجود دو شخصیت در بازی A Way Out این حس را به شما منتقل میکند که انگار در دو بازی حضور دارید!
- امتیاز بازی: 5/7
- پلتفرم: ویندوز، ایکس باکس وان، PS4
- منتشرکننده: Electronic Arts
- توسعهدهنده: Hazelight
- تاریخ انتشار: 23 مارس ۲۰۱۸
بازی یک راه خروج داستانی است از همکاری دو دوست
این بازی ماجراجویانه، اکتشافی و اکشن است. داستان و ماجراهایی که در حین آن برای شخصیتها اتفاق میافتد، به عمق احساسات بازیکنان نفوذ میکند. نکته جالبی که در مورد بازی A Way Out وجود دارد این است که روایت آن به گونهای شبیه به یک فیلم است؛ یعنی در حین اینکه یک بازی دارید، یک فیلم هم تهیه کردهاید، یک فیلم واقعا طولانی! فیلمی که با معماها و چالشهای مختلف شما را درگیر میکند.
دوگانگی موجود در بازی A Way Out موجب موفقیت چشمگیر این بازی شده و تلفیقی از سرگرمی و هنر را برای بازیکنان به ارمغان آورده است. همین امر موجب شگفتانگیز شدن روایت این بازی شده است.
وقتی داشتم A Way Out را با دوستم بازی میکردم، لحظاتی حس کردیم که مشکلات و سختیهای شخصیتها را با وجودمان درک میکنیم، وظایفشان را انجام میدادیم و با نقاط ضعف و قوت روایت همراه میشدیم. البته اگر بخواهم صادق باشم باید بگویم که لحظاتی هم وجود داشت که از بازی کردن خسته میشدیم، بهویژه در مراحل طولانی که کمی خستهکننده و کسلکنندهتر هستند.
داستان بازی A Way Out
بازی A Way Out از زندان شروع میشود. بازیکنان در قالب شخصیتهای وینسنت و لئو قرار دارند که با یکدیگر همکاری و از یک خانه بزرگ فرار کنند و از گانگستری که مدارک جعلی علیه آنها درست کرده و موجب شده آنها دستگیر شوند، انتقام بگیرند. برای این که بتوانید از زندان فرار کنید باید بههمراه فردی دیگر مذاکراتی را انجام دهید و وظایف را تقسیم کنید زیرا برای فرار باید از مأمورین گشتزنی، دیوارها، برجهای دیدبانی و نردهها عبور کنید. مثلا وقتی لئو در حال حفر تونل در پشت توالت سلول خود است، وینسنت باید مراقب نگهبانها باشد یا وقتی که وینسنت در حال کندن تونلی زیرزمینی است، لئو برای او چراغقوه را نگه دارد.
فرار وینسنت و لئو شامل داستانهایی همچون ماجراهای شاوشنگ و الچاپو میشود که همه ما از قبل از این داستانها باخبر بودیم. فراریها باید بیرون از زندان دنبال لباس، غذا، پول و اسلحه بگردند. آنها در این میان با عزیزان خود در ارتباط هستند و ارتباطات قدیمی خود با سایر جنایتکاران را حفظ میکنند تا بتوانند مسائل مختلف را برای رویارویی بزرگ بررسی کنند.
در بازی A Way Out برای کامپیوتر مکانهای مختلفی مانند بیمارستان، مخفیگاه گنگسترها و خانههای دورافتاده برای جستجو وجود دارد. اکثر نگرانیهایی که در داستان بازی A Way Out برای PC وجود دارد در مورد پیدا کردن چیزهایی است که برای رسیدن به هدف نیاز است، چیزهایی مانند قوطی گاز یا چوبی بلند!
همکاری در بازی A Way Out بهمعنای کمک کردن برای باز کردن درها، به کمک هم مبارزه کردن یا هر فعالیتی است که در آن نیاز به دو نفر است. بازی A Way Out بازیکن را در مسیر خاصی هدایت میکند و راههای زیادی برای حل کردن مشکلات در اختیار او قرار نمیدهد. چالشهای فیزیکی بازی آسان هستند و چکپوینتها را نیز بهطور سادهای میتوان به سرانجام رساند. بازی زیاد بازیکن را درگیر تکرار مکررات نمیکند و یکسره سراغ اصل مطلب میرود.
بررسی بازی یک راه خروج
نکته جالبی که در مورد بازی A Way Out وجود دارد، بازی در split-screens است که در ابتدا به آن اشاره کردیم. شما میتوانید بازی را از دید دو شخصیت داستان بهصورت همزمان در یک مانیتور ببینید و این فرصت را داشته باشید تا لحظات استثنایی و بزرگ شخصیت دیگر را نیز همزمان تجربه کرده و روی صحنههای مهم تمرکز کنید. این مدل از تصویر شما را به اوایل دهه ۱۹۷۰ میلادی میبرد، جایی که سینما از split-screens برای نشان دادن خشم و غضب استفاده میکرد. داستان عمدتاً به آرامی پیش میرود و به سمت لحظات اکشن حرکت میکند. البته در لحظات اکشن بازی نیزآرامش، دیالوگمحوری و حالت اکتشافی بازی حفظ میشود.
ممکن است در حین بازی متوجه شباهت بازی A Way Out با بازی Uncharted شوید، با این تفاوت که انگار بازی A Way Out نسخهای ساختهشده با بودجه پایینتر از آن است! بازی Uncharted از لحاظ رانندگی، مبارزات و نحوه پنهان شدن بسیار بهتر است. در مقابل نیز گاهی به بازیکن این حس دست میدهد که بازی A Way Out شبیه به بازی SIM است با این تفاوت که بودجه بیشتری برای ساخت آن بهکار رفته و هدف بازی نیز نمایش بازی روایی است که باید در آن مسائل را کشف کرد.
تغییر دید دوربینها از شخصیتی به شخصیت دیگر به خوبی طراحی شده است، در عین حال بخشهایی از بازی مانند تعقیب و گریز با ماشین و تیراندازی اصلاً خوب ساخته نشدهاند. لحظاتی وجود دارد که شما میتوانید بنشینید و فقط به بازی نگاه کنید، زیرا شخصیت دیگر تمام کارها را انجام میدهد و مراحل را پیش میبرد!
برخی از بخشهای بازی هم بهصورت cutscene پخش میشوند در صورتیکه خیلی راحت میتوانستند آن بخشها را به بازی تبدیل کنند و خود گیمر آنها را پیش ببرند. نقش نگهبانان هم آنگونه که باید در این بازی پررنگ نیست. در حالیکه با توجه به داستان بازی، نقش آنها بسیار حیاتی است. برخی ایرادهای کوچک هم وجود دارند که آنها را به حساب بودجه کم بازی میگذاریم.
در این بازی روایی گاهی گزینههایی انتخابی هم قرار داده شده است. یعنی شما میتوانید راه بازی را از بین دو یا چند گزینه انتخاب کنید. البته باید بگوییم که این انتخاب شما تأثیر خاصی بر روند بازی ندارد و هر چه انتخاب کنید، در نهایت به یکجا ختم میشود! یعنی شما میتوانید بدون در نظر گرفتن عواقب انتخابتان، بازی را پیش ببرید زیرا در هر صورت در مسیری که بازی تعیین کرده است قرار خواهید گرفت. گاهی حتی فرقی ندارد بازی را بهخوبی پیش میبرید یا نه، در هر صورت cutscene مورد نظر پخش میشود و شما به بخش بعدی میروید، یعنی با وجود کم و کسریها، باز هم در مسیر درست قرار میگیرید.
حتما بخوانید: معرفی کنسول بازی پلی استیشن ۵ ( PS5 ) شرکت سونی
معرفی شخصیتهای بازی A Way Out
وینسنت مردی دوستداشتنی و نجیب است. او حس شوخطبعی خاصی دارد و دارای مهارتهای زیادی است. لئو نیز مردی سخت و قوی است که گاهی دیالوگهایی بسیار جالب و خندهدار دارد.
این دو شخصیت با کمک یکدیگر داستانی پویا و دوستانه را خلق میکنند که اسرار آنها مرحلهبهمرحله فاش میشود. اگر بخواهیم از نوع شخصیتهای بازی بگوییم، این دو نفر شما را به یاد بازی Life is Strange میاندازند؛ بازیای که در آن دو دختر نوجوان در شهری کوچک گیر افتادهاند. در ساخت حالات صورت و بدن بودجه زیادی بهکار نرفته است اما با این حال، زبان بدن و حالات چهره به خوبی اجرا شدهاند، حتی میتوانیم بگوییم که بهتر از بازی Life is Strange این اتفاق صورت گرفته است.
متأسفانه شخصیتهای فرعی این بازی آنچنان که باید در داستان تأثیرگذار نیستند. به افرادی که به این دو شخصیت کمک میکنند، شخصیتهای بد ماجرا و حتی همسران این دو نفر، درست و کامل پرداخته نشده است و گاهی سرسری گرفته شدهاند و نقش آنها، صرفاً معطوف کردن داستان بهصورت پررنگتر و جدیتر به سمت شخصیتهای اصلی است. متأسفانه همین امر موجب شده است لحظات احساسی که این شخصیتهای میتوانند ایجاد کنند که بازی نیز به دنبال آنها است، به خوبی ایجاد نشود.
شما میتوانید بازی A Way Out را تک نفره داشته باشید و با فرد دیگری این بازی را پیش نبرید. اما وقتی میتوان این تجربه را با فردی دیگر شریک شد، چرا این کار را نکنید؟! در واقع نقطه قوت این بازی همین است.